ZOWO.NL Zoeken - Contact

Wat is goedkoper reizen met de trein of met de auto

Is het goedkoper om te reizen met het openbaar vervoer of is het juist goedkoper om te reizen met een auto. Treintickets zijn vandaag de dag zeker niet goedkoop. De overheid wil dat iedereen zo veel mogelijk met het openbaar vervoer gaat reizen. Dat is natuurlijk mooi want dat is veel beter voor het milieu en het scheelt ook in de staatskas want er hoeft minder asfalt aangelegd te worden.
Maar treinkaartjes zijn behoorlijk prijzig en vaak is het zo dat je in de piek uren ook nog moet staan want de treinen zijn dan overvol. Wat natuurlijk niet echt een pretje is in combinatie met de kosten van het treinticket.In de auto heb je alle conform je hebt je privacy en vrijheid en je kunt ook nog uit volle borst met de liedjes meezingen op de radio zonder iemand te hinderen. Je hebt geen last van andere en je zit lekker. Maar in de file staan en alle stress wat het verkeerd mee brengt is ook weer niet alles.

Daarin tegen kun je in de trein een boek lezen of nog wat werk na kijken. Maar dat kan alleen als het rustig in de trein is en als je geen concentratie problemen hebt.

Betreft gemak en comfort is het een beetje wegen en meten het het reizen per trein en het reizen per auto hebben allebei zo hun nadelen en voordelen.

Maar is het nu goedkoper om met de auto te reizen of is het goedkoper om met het openbaar vervoer te reizen. In de volgende berekening kunt u zien wat het goedkoopst is om mee te reizen.

Ik heb de volgende berekening gemaakt om uit te rekenen wat goedkoper is.

Het betreft het traject Den-haag - Amsterdam 60 kmIk heb in deze berekening een kleine middenklasse benzine auto genomen.

Ik ga even uit van de totale auto kosten per kilometer van gemiddeld 0,30 euro.

Dat is inclusief brandstof auto verzekering auto onderhoudskosten motorrijtuigen belasting afschrijving

Met de auto van Den-Haag naar Amsterdam kost dan 60 km x 0,30 = 18 euro


Als ik met de trein zou reizen zou van Den-Haag Centraal naar Amsterdam Centraal

Dan zijn de reiskosten volgens de treinplanner 10,60 euro.


Met de trein reizen is dus een kleine 8 euro goedkoper. Daarbij komt dat je ook de auto nog moet parkeren en waarschijnlijk ook nog voor het parkeren moet betalen.Maar deze kosten neem ik in deze berekening niet mee want als je met de trein reist moet je ook op het station komen en op je gewenste locatie met bus taxi of tram.

Maar over het algemeen is het reizen per trein dus iets goedkoper.


Geplaatst op: 19-02-2020 om 19:44:57 door: Zowo Redactie
REACTIES: (0)

Praat mee over dit onderwerp: Hier kun je vragen stellen een opmerking plaatsen of iets toevoegen.. Plaats als eerste een reactie op dit bericht.
Geef een reactie !

U kunt heel gemakkelijk reageren op dit bericht. Als u geen account heeft dan reageert u automatisch anoniem. Als u wilt reageren moet uw reactie wel aan de huisregels voldoen.Gerelateerde artikelen.
Meer geldzaken rubrieken.CONTACT - GEBRUIKSVOORWAARDEN - PRIVACY STATEMENT
Copyright © 2017 - 2024 Alle rechten voorbehouden.