ZOWO.NL Zoeken - Contact

Hoe goed te ademen zodat het helpt tegen stress en spanning

Te snel ademen, te langzaam ademen, disfunctioneel ademen, maar wat is nu een goede ademhaling.

Als je gestrest en gespannen bent gaat je lichaam zich klaar maken voor iets wat komen gaat. Dat is een natuurlijk lichamelijk signaal om te kunnen overleven bij gevaarlijke situaties. Je spieren gaan zich aanspannen en je gaat dan ook sneller ademen en doordat je dan snellere gaat ademen kun je jezelf duizelig en beroerd gaan voelen.Gelukkig zijn daar kleine goede ademhalingstechnieken voor om dat een beetje onder controle te krijgen.

Ten eerste probeer jezelf er van bewust te zijn dat je gespannen of gestrest bent. Vaak ben je jezelf er niet eens bewust van. Check daarom regelmatig op een dag je ademhaling.

Verkeerde ademhaling test. Probeer 1 minuut je ademhalingen te tellen. Bij een goede ademhaling kom je ongeveer op 10 keer per minuut. Meet maar eens hoeveel je nu per minuut ademt. Vaak zit de ademhaling in rust stand te hoog.

Wat gebeurt er dan met het lichaam: Bij inademen ademen we zuurstof in, en bij uitademen blazen we koolzuur uit. Om je lichaam goed te laten functioneren moet dit goed in balans zijn. Bij een chronische slechte ademhaling kun je lichamelijke schade oplopen.

Verkeerde ademhaling symptomen. Bij een te snelle ademhaling (hyperventilatie) vaak bij stress, krijgt je lichaam te veel koolzuur in het bloed wat klachten kan geven als vermoeidheid, spierpijn, slecht slapen, snel geprikkeld, hoge bloeddruk, slechte spijsvertering, veel zweten, hartkloppingen, trillen en duizeligheid

Dus goed in en uitademen is heel belangrijk. Maar wat is nu een goede ademhaling.
Hoe haal je goed adem, met deze ademhalingsoefeningen, leer jezelf opnieuw goed te ademen.

Concentreer en focus jezelf even op je ademhaling. Goed inademen en uitademen

Maak bij het ademen gebruik van je buik. Adem in vanuit de buik ter hoogte van de navel.

Dat wil zeggen probeer ongeveer 3 seconde in te ademen via de neus zo dat je buik ter hoogte van de navel lichtjes begint te bollen.

Pauzeer nu ongeveer 1 seconde.

Adem nu ongeveer 4 seconde uit tot je buik weer normaal is.

Pauzeer dan weer even 1 seconden,Adem dan weer 3 seconden in. Herhaal dit ademhalingspatroon tot dat je ademhaling weer rustig is

Lukt het niet om diep in of uit te ademhalen. Probeer dan door dat blokkade punt heen te komen door met kleine beetjes te beginnen en dan steeds een stukje dieper in en uit te ademen. Wat ook helpt dat je bij het uit ademen even pauzeert tot je een natuurlijke drang voelt om weer in te ademen.

Een goede ademhaling is ongeveer 10 keer per minuut in en uit in rust toestand.

Hier onder is een hele goede ademhalingstechniek video te zien wat je heel goed kan helpen om je ademhaling onder controle te krijgen...

Geplaatst op: 19-02-2020 om 19:44:57 door: Zowo Redactie
REACTIES: (0)

Praat mee over dit onderwerp: Hier kun je vragen stellen een opmerking plaatsen of iets toevoegen.. Plaats als eerste een reactie op dit bericht.
Geef een reactie !

U kunt heel gemakkelijk reageren op dit bericht. Als u geen account heeft dan reageert u automatisch anoniem. Als u wilt reageren moet uw reactie wel aan de huisregels voldoen.Gerelateerde artikelen.
Meer gezondheid rubrieken.CONTACT - GEBRUIKSVOORWAARDEN - PRIVACY STATEMENT
Copyright © 2017 - 2024 Alle rechten voorbehouden.