ZOWO.NL Zoeken - Contact

Pas op voor teken Tips voor in de natuur tuin of bij het kamperen.

De kans is best groot als u de natuur in gaat al is het maar een klein stukje, al gaat u maar even naar buiten of even wat in de tuin werken dat u een teek oploopt. Een teek is een insect wat een beetje op een klein spinnetje lijkt maar wat eigenlijk een bloedzuiger is. Een teek is gevaarlijk omdat een besmette teek de ziekte van lyme met zich mee draagt.
De ziekte van lyme is voor mensen ook gevaarlijk. De lyme is een heel klein wormpje wat in uw bloed gaat zitten en zich in uw lichaam vermenigvuldigt en aan uw zenuwen gaat eten.De symptomen ziekte van lyme. U krijgt na een besmetten teken beet een zeer grote rode rand om te teken beet. Maar er zijn verhalen bekent waar de rode rand uit bleef en de mensen toch de ziekte van lyme hadden. En u voelt zich dan niet lekker alsof u griep heeft. De symptomen kunnen ook na een paar maanden optreden.

Ik begrijp dat dit verhaal best angstwekkend is. Maar zo heel klein beestje kan toch behoorlijk wat ellende aanrichten. Maar gelukkig met de goede voorzorgsmaatregelen en een goed protocol als u de natuur in gaat of in de tuin gaat werken is er veel te voorkomen.

Tips om met teken om te gaan.

Probeer als u de natuur in gaat zoveel mogelijk op de verharde paden te blijven. Teken zitten vaak in hoog gras en struiken en dan het liefst op vochtige plekken.

Als u een teek heeft opgelopen is het belangrijk dat u hem zo snel mogelijk verwijdert binnen 24 uur.

Draag altijd dichte kleding zorg dat al uw lichaamsdelen beschermd en dicht zijn vooral uw broekspijpen draag dus geen korte broek. Eventueel kunt u uw kleding en tent inspuiten met anti teken spray.Controleer uw lichaam aan het eind van de dag altijd van top tot teen. Teken gaan vaak naar warme vochtige plekken. Zoals onder oksels, achter oren, knie holtes bil spleet, haar grens. enz. Gewoon even kijken van onder tot boven ook de rug in de spiegel of bij elkaar.

Hoe een tekenbeet herkennen ? Je kunt een teken beet herkennen aan een klein zwart puntje op uw lichaam. Zoals een spelde knop waar als u goed kijkt pootjes kunt zien.

Was u kleren na iedere keer als u de natuur in geweest bent en zo heet mogelijk. U kunt natuurlijk uw lichaam wel controleren maar vaak blijven teken ook achter in kleren. Was ze daarom goed of klop ze heel goed uit.

Hoe teken verwijderen ? Als u een teek heeft adviseer ik u om hem door een dokter te laten verwijderen. Want het kan een heel priegel klusje zijn. Want het is heel belangrijk dat u de teek in zijn geheel verwijdert dat er niks achter blijft. De teek heeft namelijk in zijn angel weerhaakjes zitten. Dat blijft dus vaak achter.

Als er geen dokter beschikbaar is kunt u met een pincet de teek aan de zij kant zo dicht mogelijk bij uw huid pakken en dan recht uit de huid trekken. Heel belangrijk is dat u de kop van de teek verwijdert. Ontsmet daarna het wondje met ontsmettingsmiddel.

Het gevaar zit in als een teek het opgezogen bloed terug spuit en dat gebeurt vaak met het verwijderen. Dus u kunt het het beste een dokter laten doen.

Maak altijd notitie van de datum van de teken beet in uw agenda. Mocht u later klachten krijgen dan kunt u aan uw dokter de datum geven wanneer u gestoken bent. Uw klacht kan dan mogelijk in verband gebracht worden met de teken beet.

Overleg na een tekenbeet altijd met uw dokter of u overgaat op antibiotica.
Gelukkig zijn niet alle teken besmet maar voorzichtigheid is geboden. En hou het goed in de gaten na dat u de natuur in geweest bent. Controleer gewoon dagelijks bijvoorbeeld voor het douchen of u een teek heeft.


Geplaatst op: 19-02-2020 om 19:44:57 door: Zowo Redactie
REACTIES: (0)

Praat mee over dit onderwerp: Hier kun je vragen stellen een opmerking plaatsen of iets toevoegen.. Plaats als eerste een reactie op dit bericht.
Geef een reactie !

U kunt heel gemakkelijk reageren op dit bericht. Als u geen account heeft dan reageert u automatisch anoniem. Als u wilt reageren moet uw reactie wel aan de huisregels voldoen.Gerelateerde artikelen.
Meer gezondheid rubrieken.CONTACT - GEBRUIKSVOORWAARDEN - PRIVACY STATEMENT
Copyright © 2017 - 2024 Alle rechten voorbehouden.