ZOWO.NL Zoeken - Contact

Datums van de langste dag en kortste dag van het jaar.

De langste dag van het jaar is op 21 juni. Het is dan het langst licht. Dan zon komt dan op om ongeveer 05.15 en dan zon gaat onder op ongeveer 22.15. Het is dan gemiddeld zo 17 uur licht. Meestal zijn het de dagen na de langste dag ook de warmste dagen van het jaar. Omdat de zon dan langste op is en zo alles kan opwarmen. De kortste dag van het jaar is op 22 december. Het is dan het langst donker. Op 16.30 gaat de zon dan al onder en komt pas weer op om 08.45 het is dan gemiddeld zo 12 uur donker. De dagen na 22 december zijn meestal ook de koudste dagen.

Deze datums worden bepaalt doordat de aarde om de zon heen draait. Het plekje Nederland is dan het dichts 21 juni in de buurt van de zon en op 22 december het verst van de zon. Daarom is het aan de andere kant van de wereld precies anders om.
De dag is altijd wat langer als de nacht. Omdat voor dat de zon op is al licht word en als de zon al onder is blijft het ook nog even licht.


Geplaatst op: 19-02-2020 om 19:44:57 door: Zowo Redactie
REACTIES: (0)

Praat mee over dit onderwerp: Hier kun je vragen stellen een opmerking plaatsen of iets toevoegen.. Plaats als eerste een reactie op dit bericht.
Geef een reactie !

U kunt heel gemakkelijk reageren op dit bericht. Als u geen account heeft dan reageert u automatisch anoniem. Als u wilt reageren moet uw reactie wel aan de huisregels voldoen.Gerelateerde artikelen.
Meer milieu rubrieken.CONTACT - GEBRUIKSVOORWAARDEN - PRIVACY STATEMENT
Copyright © 2017 - 2024 Alle rechten voorbehouden.